Във важен за бъдещето на космическите изследвания ход администрацията на президента Обама отправи към Сената своето последно бюджетно искане на стойност от 19 милиарда долара за дейността на NASA.

Въпреки внушителната сума новият бюджет за финансовата 2017 г. всъщност е с 260 милиона долара по-малко от това, което бе отпуснато на агенцията за предния период, и очакванията са, че затягането на коланите ще засегне значително двете най-големи космически програми на NASA. В рамките на новия бюджет най-много ще загубят именно програмите за изследване на Космоса, които са орязани с цели 700 милиона долара. Мисията за спътника Европа ще трябва да работи със само 50 милиона долара, докато през финансовата 2016 г. екипът разполагаше със 175 милиона долара. Научната програма на NASA отново ще получи 5.6 милиарда долара, което е без промяна. 217 милиона долара са заделени за тригодишна мисия за изпращане на роботизиран кораб на астероид в близост до Земята.

Сериозните бюджетни ограничения най-вероятно ще бъдат подложени на тежки дебати в Сената.

"Администрацията не може да продължава да се хвали с плановете си да изпрати космонавти на Марс, докато в същото време задушава програмите, които трябва да ни помогнат да стигнем там", казва републиканецът Ламар Смит, според когото новият бюджет прави мисията до Червената планета практически невъзможна.

Агенцията наистина е изправена пред трудни времена, особено след като призна още, че изпращането на хора до Марс е изключително трудно.

Тагове: