През миналата година NASA постигна сериозен напредък в изследванията си на Марс, включително и откривайки следи от течна вода на Червената планета. Въпреки това агенцията признава, че все още не разполага с ясен план за изпращането на хора до планетата, тъй като това е "изключително трудно".

Такова е мнението не само на самата агенция, но и на бившия директор на Центъра за космически полети "Годард" Том Йънг, който твърди, че NASA се нуждае от преходен план по отношение на Марс, който да получи одобрението на новата администрация в Белия дом към края на годината.

"След около година вече ще има нова администрация и без план ще бъде трудно да NASA да получи поддръжка за своите планове за Марс. Необходимо е ясно да се посочи как точно агенцията планира да изпрати човешка мисия там", изтъква Йънг.

По думите му на този етап обаче NASA няма нито план, нито стратегия с достатъчни детайли, която да очертава стъпките от днешната дата до момента, в който човешки крак ще стъпи на Марс.

"Изпращането на хора до Марс и благополучното им връщане на Земята технически може да е възможно, но това е едно невероятно предизвикателство от психологична, инженерна и стратегическа гледна точка", добавя ученият Джон Сомърър, който е дългогодишен анализатор на космическите планове на НАСА.

"Поради същите тези екстремни трудности такова начинание може да бъде успешно само чрез безпрецедентни инвестиции, дисциплина, лидерство, тестове и реализация", казва той.

Освен това агенцията ще трябва да избира внимателно и своите приоритети, защото едновременната работа в посока Марс и Луната също не е възможна.

Тагове: