Милиардерът филантроп и основател на Microsoft Бил Гейтс не дойде с празни ръце на изложение в Пекин. Но малцина бяха подготвени за това, което последва. По време на речта си той влезе с бурканче с човешки изпражнения.

Нестандартният предмет бе част от презентацията му по време на Reinvented Toilet Expo - изложба за нови тоалетни технологии. Бил Гейтс коментира, че бурканът с него може да съдържа до 200 трилиона ротавирусни клетки, 20 милиарда бактерии Shigella и 100 000 яйца на паразитни червеи.

Фондацията Бил и Мелинда Гейтс е похарчила повече от 200 милиона долара за проучване на областта през последните седем години. По време на изложението бяха представени двадесет авангардни санитарни продукти, предназначени да унищожат вредните бактерии и да предотвратят заболяванията.

"Трябва да си призная, че преди десетилетие никога не съм си и представял, че бих могъл да знам толкова много за изпражненията. И определено никога не съм мислил, че Мелинда ще трябва да ми казва да спра да говоря за тоалетни и фекални утайки на масата", пошегува се Гейтс пред аудиторията.

Представените продукти имат за цел да направят революция в санитарните технологии, като оперират извън мрежа, за да разделят течните от твърдите отпадъци и да премахват вредните странични продукти.

По данни на Световната здравна организация 2.3 милиарда души по света все още нямат достъп до основни санитарни съоръжения. Това може да доведе до заболявания като холера, диария и дизентерия, които убиват стотици хиляди хора всяка година.

Гейтс се надява, че новото поколение тоалетни ще навлязат най-напред в училищата и жилищните блокове, а след това цената им постепенно ще намалее, за да станат достъпни и за отделните семейства.