Анкета на международната компания за IT услуги Endava, направена сред 200 нейни служители, показва, че 63% от специалистите предпочитат да четат в хартиен формат, а 37% в електронен. Когато стане въпрос на какъв език четат, 51% от участниците споделят, че предпочитат на български, 44% - английски, а останалите 5% на друг език. 40% най-често четат техническа литература с цел обучение, а останалите – за удоволствие. Някои от най-предпочитаните жанрове са: фантастика, езотерика, трилъри и биографични книги.

“IT сферата е изключително динамична и един от ключовите фактори за успеха на всеки професионалист е желанието за трупане на нови знания и самоусъвършенстване. Затова сме щастливи, че хората в нашия екип се обръщат към книгите и то не само като източник на професионална информация, но и като път към личностно развитие и удоволствие. И се стремим да ги подкрепяме в това.”, споделя Мариела Христова, Управител на офиса на Endava в София.

Clean Code и Code Complete са най-често срещаните заглавия за техническа литература сред читателите. Убедително присъстват и книгите на Светлин Наков.

Обръщайки погледа си към художествената литература, фаворитите на българските IT специалисти са фентъзи авторите Тери Пратчет, Джордж Р. Р. Мартин, Роджър Зелазни, Франк Хърбърт и Тери Гудкайнд. Заедно с класиците Димитър Димов и Димитър Талев, има солидно присъствие на съвременни автори като Захари Карабашлиев, Васил Панайотов, Михаил Вешим, Милен Русков, Стоян Николов – Торлака и Емил Андреев.

Вижте още: Четете за здраве, или защо аудиокнигите са полезни