Компанията Blue Origin на Джеф Безос все още планира да предложи космически туризъм със своята ракета New Shepard, но преди да полетят пасажери, тя очаква поне два тестови полета без хора. Това става ясно от заявката на Blue Origin за нови пробни полети пред Федералната комисия по комуникации. Най-ранната възможна следваща дата е през ноември.

Blue Origin вече проведе 10 успешни пробни полета, включително и един, който изстреля експериментална техника на NASA. Компанията обаче все още не може да осъществи отдавна обещания полет с пътници. Тя планираше да направи това най-напред още през 2018 г., след което го отложи за 2019 г. Към момента изглежда, че най-рано Blue Origin ще може да изпрати туристи в Космоса през 2020 г.

Според шефа на Blue Origin Боб Смит забавянето няма конкретна причина, а е наложено, защото компанията иска да бъде внимателна и да провери добре всички системи. Имайки предвид, че Blue Origin ще продава местата на кораби си за солидни суми, тази предпазливост е разбираема. Други компании, работещи по комерсиални космически полети, като Boeing и SpaceX, вече се сблъскаха с подобни забавяния, а те дори са на безпилотна фаза.

Виж още: Австралийско рамо за NASA по пътя към Луната и Марс