От изстрелването на Спутник 1 през 1957 г. ниската околоземна орбита на Земята е изпълнена с над 2200 сателита, много от които днес са част от обръча космически боклук, който обикаля около нашата планета.

Но нещата стават само по-лоши. Само в последните няколко седмици SpaceX изстреля 60 нови сателита като част от своята програма Starlink. Нейната крайна цел е да изведе почти 12 000 сателита в околоземна орбита. Като добавим към тях сателитите на Amazon, Telesat и други, ниската околоземна орбита става все по-претъпкана. Размерите на регистрираните космически отпадъци (останки от сателити и др.) варират от няколко микрона до няколко метра и според учените днес има над 20 000 предмета с размер над 10 см, които постоянно се въртят около Земята. Нов доклад на астрономи от университета Стратклайд предупреждава, че този космически боклук ще има значителни последици в много отношения. Ярката повърхност на сателитите може да отразява слънчеви лъчи и да пречи на астрономите да наблюдават далечни предмети в Космоса. Още по-опасно може да бъде за космическите кораби, включително и тези, които ще носят хора. Сблъсъци с космически боклук могат да се случат със скорост до над 40 000 км в час и това да има тежки последици за космическите станции и самите космонавти.

Няма съмнение, че със засилването на комерсиалната дейност в Космоса се увеличава и рискът от катастрофи, свързани с орбиталния боклук. NASA и ЕSA вече имат подобни програми, чиято цел е да разработят стратегии за намаляване на опасността, включително и с разработването на по-здрави корпуси за космическите кораби.

Снимка: Wikipedia

Виж още: Google преминава към расово неутрален код

 

Тагове: