Часовникът на Страшния съд. Само името му ни стряска, но апокалиптичните нюанси са умишлени. Часовникът е символ на това, колко близо е нашата планета до бедствие поради ядрени заплахи, климатични промени и опасни технологии. Сега Бюлетинът на атомните учени разкри, че ще поддържа часовника на същото време, както бе настроен през 2020 г.

Миналата година те дадоха песимистично движение напред на часовника, което го премести от две минути до полунощ до само 100 секунди до полунощ. След катастрофалната 2020 г. часовникът остава на тази позиция.

Бюлетинът излъчи своето съобщение за 2021 г. в сряда сутринта. Президентът и главен изпълнителен директор на Бюлетина Рейчъл Бронсън разкритикува ерозията на вярата в науката и липсата на готовност на света за коронавирус пандемията.

„Смъртоносната и вдъхваща страх пандемия на COVID-19 служи като историческа „покана за събуждане“; ярка илюстрация, че националните правителства и международните организации са неподготвени да управляват и наистина способни да заличат цивилизацията и неучастващи сериозно в елиминирането на заплахите от ядрените оръжия и изменението на климата“, каза Бронсън в изявление.

Бюлетинът на атомните учени е основан през 40-те години на миналия век от учени, обезпокоени от развитието на атомните оръжия.

Снимка: Bulletin of the Atomic Scientists/Thomas Gaulkin

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома

Тагове: