В рамките на Drone Racing League се проведе първото състезание "Човек срещу изкуствен интелект" и резултатът определено е любопитен. Дрон, управляван от разработен от лабораторията MavLab на университета Delft изкуствен интелект, се изправи срещу пилотирана от човек машина. Въпреки хайпа около събитието интрига в състезанието нямаше - пилотираният от човек дрон премина трасето за половината от времето, което беше необходимо на AI дрона.

Важно е да уточним, че за разлика от традиционните RC състезания тя не включва куп хора, гледащи към небето с дистанционно управление в ръце. Дроновете в този спорт летят с над 120 км/ч и се контролират от първо лице от пилоти чрез използването на видео очила. Както се казва в уебсайта на лигата, това е толкова близо до Pod Racing в Star Wars, колкото може да получите в момента.

Лигата създаде своята схема за изкуствен интелект Robotic Racing (AIRR) тази година и в партньорство с Lockheed Martin и награден фонд за милион долара на отбора, който спечели. Шампионатът се проведе миналия петък и AI на MavLab доминира над всички останали AI. Екипът не само си тръгна с голямата награда, но и получи възможността да тества роботите си срещу съперник от плът и кръв.

Професионалният пилот на дронове Габриел Кохер, който носи прякора Gab707, се справи с това предизвикателство и даде на дрона, захранван от AI, урок, който разработчиците му няма да забравят скоро. Роботът прелетя курса за 12 секунди, но Gab707 беше на финалната линия само за шест.

Виж още: Изкуственият интелект отказа завинаги най-добрия играч на го