Благодарение на нашите космически усилия вече знаем много за това как изглежда Марс. Но как всъщност звучи Червената планета? Нова песен показва как изследването на Марс може да се слее с музиката, за да създаде мистично звуково изживяване.

Група английски учени са приложили техника за озвучаване на данни върху изображението, заснето от марсоходa Opportunity на NASA. То е направено в началото на 2018 г. , за да отбележи 5000-ия изгрев на Марс заснет от сондата. Резултатът е песен, пусната тази седмица, която звучи едновременно познато и извънземно.

Озвучаването на данни е като аудио версията на визуализацията на данни. Учените са сканирали снимката пиксел по пиксел, събирайки информация за цветовете и яркостта. Така събраната информация е комбинирана с данни за височината на терена. Накрая, алгоритми задават тоналност и мелодия на събраните данни.

„Тихите и бавни мелодии са следствие на тъмния фон, а по-живите и силни тонове към средата са получени от озвучаването на яркия слънчев диск“, обясняват учените.

Скоро ще можем да научим повече за звуците на Марс, тъй като NASA ще оборудва мисията Mars 2020 с микрофони.

Докосни Марс с помощта на Илон Мъск

Колко близо всъщност сме до покоряването на Марс?

 

Тагове: