Европейската космическа агенция подписа договор на стойност 86 милиона евро с компанията ClearSpace, която започва да почиства космически боклук в околоземна орбита. Първата мисия ще се нарича ClearSpace-1 и нейната цел е да прихване Vespa адаптер, който да избута в атмосферата, където да изгори. ClearSpace трябва да проведе мисията през 2025 г.

Инициативата е новост в политиката на ESA, която предпочете да търси външен изпълнител, вместо да разработва собствен капацитет за почистване на космическия боклук. Въпреки внушителната сума от 86 милиона евро това не е достатъчно за пълното финансиране на мисията. Ето защо ClearSpace ще търси остатъка от разходите чрез комерсиални инвеститори. Самият адаптер е на около 800 км над земята и има маса 112 кг, което го прави сравним с малък сателит.

ESA изтъква, че за 60 години космическа дейност чрез 5500 изстрелвания в орбита са изведени около 42 000 обекта. Към момента 23 000 от тях все още са в орбита и се следят редовно. На година средно се изстрелват около 100 обекта, а 4-5 от тях падат още преди да достигнат орбита. Агенцията твърди, че космическият боклук само ще се увеличава и мисията на ClearSpace трябва да демонстрира техническия и комерсиален капацитет за дългосрочна устойчивост на космическите полети.     

Снимка: ClearSpace

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)

 

Тагове: