Хората с парализа на ръцете ще могат лесно да се хранят в бъдеще. Изследователи, ръководени от университета Джон Хопкинс, разработиха нова техника, която позволява на частично парализиран човек да се храни с помощта на роботизирани ръце, свързани чрез интерфейс мозък-машина. Той трябваше само да прави малки движения с юмруци при определени подкани (като „изберете място за рязане“), за да накара ръцете, оборудвани с вилица и ножове, да нарежат храна и да я поднесат към устата му. Според изследователите той може да си приготви десерт в рамките на 90 секунди.

Новият метод се съсредоточава върху споделена система за контрол, която минимизира количеството умствена информация, необходима за изпълнение на задача. Мъжът успя да съпостави своята четиристепенна свобода на движение (по две за всяка ръка) с до 12 степени на свобода за контролиране на ръцете на робота. Интелигентните реакции на крайниците също намаляват работното натоварване.

Технологията е все още млада. Учените искат да добавят сензорна обратна връзка, подобна на докосване, вместо да разчитат изключително на визуализация. Те също така се надяват да подобрят точността и ефективността, като същевременно намалят нуждата от визуално потвърждение. В дългосрочен план обаче екипът вижда роботизирани ръце като тези, които възстановяват сложни движения и осигуряват повече независимост на хората с увреждания.

Снимка: Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Johns Hopkins School of Medicine

Виж още: Китайската полиция въведе софтуер, който предсказва бъдещи престъпления