Преди около 70 милиона години малък, подобен на щраус динозавър се извива в яйцето си, търсейки най-добрата позиция за излюпване. Но този момент така и не идва, а ембрионът, наречен „бебето Yingliang“, умира и остава в яйцето си десетки милиони години, докато изследователите откриват вкаменените му останки на територията на днешен Китай.

Учените досега са намирали много древни яйца и гнезда на динозаври през миналия век, но бебето Yingliang е единствено по рода си. „Този ​​скелет не само е пълен от върха на муцуната до края на опашката му; той е извит в готова за живот поза в яйцето си, сякаш животното е умряло точно вчера“, каза Дарла Зеленицки, асистент по палеонтология в Университета на Калгари в Алберта, Канада.

Тази извита поза е това, което интересува изследователите. Известно е, че ембрионите на живите птици се придвижват в най-добрата позиция, известна като поведение на прибиране, за да им помогне да се излюпят от яйцата си. Но това поведение никога не е било документирано при динозаврите досега.

„Откриването на този ембрион намеква, че някои поведения преди излюпването (напр. прибирането), които преди се смятаха за уникални за птиците, може да са вкоренени по-дълбоко в динозаврите преди много десетки или стотици милиони години“, споделя Фион Ma, докторант по палеобиология в Университета в Бирмингам в Обединеното кралство.

Яйцето на бебето Yingliang - открито в град Ганджоу, в Югоизточен Китай, през 2000 г. - не е анализирано до 2015 г. Тогава Yingliang Group, китайска каменодобивна компания, която е придобила яйцето и го е поставила на съхранение, преоткри находката по време на изграждането на историческия музей Yingliang Stone - обществен музей в Ксиамен, Китай.

„Беше извършена подготовка на вкаменелостите и тя разкри красивия скелет на ембриона“, обяснява Ма. „Това е един от най-добре запазените ембриони на динозаври, докладвани някога в науката.“

Ембрионът на овирапторида - двукрак, беззъб, подобен на птица, пернат динозавър - е с дължина почти 11 инча (27 сантиметра), но е навит, за да се побере в овалното яйце с дължина 6.7 инча (17 сантиметра). Скелетът е свит нагоре, като главата му лежи върху корема на динозавра и краката му от двете страни на главата. Изглежда, че е ембрион в късен стадий, „който приблизително кореспондира със 17-дневен пилешки ембрион (който се излюпва на 21-вия ден)“, завършва Ма.

Снимка: Shoulin Animation

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография