Най-големият проблем пред дроновете в момента е липсата им на издръжливост за по-дълги пътувания, но швейцарски учени разработиха нов модел, който е способен да преодолее ограничението. Отказвайки се от конвенционален дизайн, младата компания Flybotics създава дрон, който има само две перки, но може да лети два пъти по-дълго от обикновените модели. Управлението му е също толкова лесно, но по-големият обхват и компактните размери го правят идеален за полети над опасни зони или за издирване на оцелели след различни бедствия.

Двете перки на дрона са с ширина 30 см и са разположени една до друга, въртейки се в противоположни посоки. Това намалява значително триенето и увеличава ефективността. Проблемът е, че подобен дизайн прави машината нестабилна и трудна за управление.

Точно тук идва мястото на системата за дигитален контрол. Учените са разработили прост алгоритъм за стабилизиращ механизъм, който знае колко точно да наклони всяка от перките за маневриране или полет направо. Това прави дрона лесен за управление със стандартен джойстик.

Машината има удароустойчиво покритие, способно да абсорбира леки удари. Учените виждат приложението на новия дрон в спасителни операции, полицейски акции, доста по-трудно достижими места и навсякъде другаде, където има нужда от пъргава и миниатюрна машина.

Виж още: Samsung Galaxy A90 може да бъде 5G моделът на народа