Не е тайна, че все повече военни разчитат на дронове и други роботизирани машини, но властите във Великобритания имат особено амбициозна визия. Шефът на въоръжените сили генерал сър Ник Картър обяви, че вярва, че към 2030 г. 1/4 от британската армия може да бъде съставена от роботи. Той внимателно поясни, че не поставя конкретни цели, но вижда бъдеще, в което тези автоматизирани войници могат да служат на бойното поле или близко до него в един бъдещ конфликт.

Подобно изказване всъщност не е толкова абстрактно, колкото звучи. В следващия петгодишен бюджет на армията за Острова са заделени повече пари за роботозирана война. Проектът още не е приет, но Картър е сред неговите най-твърди поддръжници.

Наистина няма да се изненадаме ако Лондон започне да разчита все повече на роботи. Армията там има проблем с набирането на нови кадри като при последната кампания те са с 9000 по-малко от очакваното. Роботите биха могли да запълнят тези празноти или дори да разширят военния капацитет като в същото време намалят зависимостта от човешки войници.

Каква обаче роля биха изпълнявали тези роботи не е ясно.Засега идеята за „автономни роботи убийци“, които работят без човешка намеса, не се приема добре. Дроновете обаче изискват оператори, които или ги управляват директно, или взимат решение за въздушната атака. Автоматизацията може да навлезе с успех и в други военни области като шпионажа и логистиката.

Снимка: shutterstock

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви

Тагове: