Светлинното замърсяване по света е причина една трета от хората да не са в състояние да видят Млечния път, предава Trusted Reviews.

Този термин е сборно наименование на различни отрицателни ефекти, резултат от изкуствено осветление. Светлинното замърсяване скрива нощното небе от обитателите на градовете, предизвиква проблеми за астрономическите обсерватории и различни екосистеми и води до здравни проблеми.

Данните са на Националната океанска и атмосферна администрация, която е провела мащабно проучване по въпроса. В Съединените щати например гледката на 80 процента от американците е провалена заради постоянна изкуствена светлина. Във Великобритания подобна блокада пречи на 77 процента от жителите на Острова.

"Особено в големите градове и конгломерации живеят поколения от хора, които не могат да видят Млечния път и това наистина е жалко", казва Крис Елвидж, който е сред участниците в проучването.

Според него основната причина за това е развитието на технологиите и индустриализацията.

"Ако живеете в Париж, най-близкото място, до което трябва да отидете, за да видите нощното небе, е централна Шотландия."

Виж още: Топенето на ледовете удари нов рекорд