Водещи експерти по роботика и изкуствен интелект предупредиха Европейската комисия, че плановете да се предостави законов статут на роботите са "безсмислени и непрагматични", както и че подобно нещо ще наруши човешките права на гражданите на Съюза.

В отворено писмо повече от 150 учени в областта на правото, компютърните науки, медицината и етиката предупреждават срещу предложението на ЕК за специален легален статут на "електронните личности", какъвто може да бъде даван на по-комплексните автономни роботи.

"Създаването на такъв статут е идеологически безсмислено и не е практично. От етична и законова перспектива даването на правен статут на робот не е правилно", се казва в писмото.

Според експертите решенията на Комисията в областта на роботиката и изкуствения интелект трябва да бъдат водени преди всичко от ползите на цялото човечество. Така на преден план трябва да са човешките права и опасността от "обществени, психологически и етични промени", които даването на правен статут на машините ще породи в обществото ни. За тях иновациите са важни, но не трябва да стават за сметка на нарушаването на съществуващите хуманитарни права.

Противоречивият документ на Европейския парламент, който разбуни духовете, подчертава, че роботите наистина трябва да служат на човечеството и да не се използват за нанасяне на вреди. Той е част от мащабна кампания на Брюксел с цел адаптирането на ЕС към значителните технологични достижения.