От 2007 г. насам астрономите наблюдават небето за бързи импулси от радиовълни, известни като бързи радиоизбухвания (FRB). Най-доброто им предположение за това откъде идват тези изблици? Вид свръхмагнитни мъртви звезди: магнетарите

Обикновено FRB трае кратко - хилядна част от секундата, като за това кратко време се отделя толкова енергия, колкото нашето Слънце отделя за цял ден - но международен екип от изследователи току-що съобщи за доказателства за FRB, които траят по една милионна част от секундата (микросекунда). Това са най-кратките FRB, наблюдавани досега.

Тези свръхкратки избухвания са забелязани от FRB 20121102A, известен източник на FRB на около три милиарда светлинни години от нас. При предишни търсения тези импулси са били пропуснати, тъй като наблюденията им не са били достатъчно бързи - все едно да се опитваш да пресееш пясъка, за да намериш камъни с помощта на цедка, но дупките на цедката да са твърде големи, за да уловят специфичния размер на камъните, които интересуват учените.

Изследователите се нуждаеха от данни, с които да могат да проследят промените до тези милионни части от секундата.

"По стечение на обстоятелствата открих, че има публичен набор от данни, който можем да използваме за тази цел", казва водещият автор Марк Снелдерс, астроном от Университета в Амстердам, в съобщение за пресата. Изследователският екип използва данни, първоначално събрани с телескопа Green Bank Telescope, за търсене на радиосигнали от интелигентни извънземни, част от проект, известен като Breakthrough Listen.

Докато FRB пътуват в Космоса, те придобиват характерна крива - т.е. някои честоти пристигат първи, докато други се забавят от газа и праха по пътя към Земята. Тази информация може да помогне за картографирането на всички трудно забележими неща между звездите и галактиките, което ще помогне на астрономите да разберат по-добре как галактиките събират газ от Космоса.

Микросекундните FRB могат да бъдат още по-прецизен инструмент за картографиране на междузвездните пространства, отколкото по-дългите FRB, като например да подобрите рецептата на очилата си. И сега, след като са открили един източник на тези микросекундни избухвания, астрономите искат още подробности.

Снимка: Daniëlle Futselaar/artsource.nl

Виж още: Установиха сигнал, който е достигнал Земята след 8 милиарда години