Европейският съюз забрани употребата на най-широко използваните инсектициди в света, съобщават световните агенции. Ограничението важи за всички полета на открито в страните членки. Причината за тази сериозна рестрикция е голямата опасност, която представляват тези химикали за пчелите.

Пълна забрана на използване под открито небе се налага за три субстанции – имидаклоприд (разработен от Bayer Crop Science), клотианидин (разработен от Takeda и Bayer Crop Science) и тиаметоксам на Syngenta.

Очаква се новата регулация да бъде приета през следващите седмици и да влезе в сила до края на годината. Сегашното решение разширява вече съществуващите ограничения, приети през 2013 г. Тогава ЕС предпочете частичната забрана на употребата на три химически вещества от този клас – имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам.

Пчелите и други насекоми са жизнено важни за глобалното производство на храни, тъй като опрашват три четвърти от всички култури. Смята се, че силно намаляващият брой на опрашващите насекоми в последните години се дължи отчасти на широкоразпространената употреба на пестициди.

Гласуването по предложението беше отлагано на няколко пъти, тъй като държавите бяха разделени по отношение на решението. В крайна сметка на среща в края на миналата седмица то беше прието с квалифицирано мнозинство.

Ходът беше ускорен от публикуван наскоро доклад на Европейския орган по безопасност на храните, според който неоникотиноидите представляват заплаха за много видове пчели, без значение къде и как се използват на открито.