Лятото е тук, а комарите са навън. Миналата година учени в САЩ потвърдиха 664 случая на вируса от Западен Нил, който се предава чрез малките кръвопийци. Тези заболявания доведоха до 52 смъртни случая, най-големият брой от които - 20 - е регистриран в Тексас.

Досега през тази година при сухата жега, засягаща голяма част от американския Запад, са отчетени само 11 случая и една смърт.

 

Защо изглежда, че комарите предпочитат някои хора повече от други?

Когато сте в група хора, може да откриете, че сте ухапани по-малко пъти, отколкото ако бихте се изправили срещу досадните насекоми сами. Припомняме, че от над 3500 вида комари само 200 от тях пият човешка кръв. Проучванията, направени върху тази по-малка подгрупа, се свързват с определени характеристики, които могат да доведат до получаване на повече или по-малко ухапвания. Със своите силни обонятелни сетива комарите често могат да идентифицират най-добрите места по тялото за похапване, обикновено краката и глезените.

Изследователи от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина установиха, че миризмата на човешкото тяло и различните химични съединения могат да доведат до повече ухапвания. Има две съединения, които тялото ни създава по естествен начин, които могат да привлекат комарите: въглероден диоксид и млечна киселина. Възрастните са склонни да бъдат ухапвани по-често от децата, защото отделят повече въглероден диоксид.

По-късно изследователите установяват, че паразитите могат да променят аромата на човешкия приемник, което ги прави по-податливи на ухапвания от комари. Това е особено опасно в райони, където има малария и други болести, пренасяни от летящите твари.

Проучване от American Journal of Entomology установява леки разлики в предпочитанията на кръвната група на комарите. Проучването проследява 300 комара; за 192 е потвърдено, че са ухапали човек. Тридесет процента от насекомите са ухапали някого с кръвна група О. Нивата на възпроизводство на насекомите обаче, представени от броя на снесените яйца, са еднакви за всички кръвни групи.

Други проучвания показват, че черното и червеното са склонни да привличат комари, докато жълтото и зеленото ги държат на разстояние.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера