Европейският съюз ще предложи да бъдат прекратени двукратно годишните промени в часовника след широкомащабно публично проучване, заяви в петък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според Юнкер повече от 80% от гражданите на ЕС искат да премахнат смяната на времето и вместо това да просто да продължат да използват времето, използвано през лятото.

В момента всяка държава-членка на ЕС поставя часовниците си един час напред в последната неделя на март и отново ги връща през последната неделя през октомври.

"Този дебат за лятото и зимата е тук от много години тук", каза Юнкер пред немския телевизионен оператор ZDF. "Много хора допринасят за това разискване. Направихме публично проучване, милиони отговориха и смятаме, че в бъдеще  трябва да запазим само лятното часово време, без да го променяме".

"Хората искат това, ние ще направим това", каза той.

За да влезе в сила всяка промяна, трябва да се изготви законодателство и да получи одобрение от 28-те държави-членки и Европейския парламент.

Един от главните критици на лятното часово време е Финландия, която има една от най-северните столици в ЕС. Над 70 000 финландци подписаха петиция през октомври миналата година, за да призоват правителството да се откаже от лятното часово време.

Онези, които подкрепят смяната на времето, казват, че допълнителната светлина през сутринта по време на стандартното време и допълнителна светлина вечер през лятото може да помогне за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия.

От 1999 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад – т.е. до 3 часа астрономическо време.

Частният бизнес у нас например иска само лятно часово време. Работодателите са изчислили, че преките и косвени щети от сезонното местене на стрелките възлизат на около 400 милиона лева годишно.