Европейската космическа агенция ESA планира изстреляният през март тази година модул Schiaparelli да кацне на Марс. Водената от ESA мисия ще покаже, че агенцията е в състояние сама да управлява и успешно да приземи всъдеход на повърхността на Червената планета. Тази мисия е от изключителна важност, тъй като ще помогне за планирането на бъдещи подобни полети и ще даде на учените малко като количество, но изключително значими данни.

ESA описва Schiaparelli като всъдеход преди всичко с демонстрационна цел. Според агенцията машината е оборудвана с "ограничени, но полезни научни капацитети". Въпросните научни инструменти разполагат с ограничен период от време, през което да работят, след като Schiaparelli веднъж достигне повърхността - не повече от четири марсиански дни.

Събирането на данните обаче не е от първостепенна важност за мисията; ESA иска преди всичко да покаже, че има капацитета да се справи с най-трудните моменти от подобно пътуване, а именно навлизането в атмосферата, спускането и успешното кацане. Когато модулът е достатъчно близо, ще се отвори парашут, който да намали скоростта на падане, а радарът ще се активира, за да отчете точното местоположение. Накрая под машината ще се отвори предпазна платформа, която да намали ефекта на удара при сблъсъка с повърхността на Марс, завършва Slash Gear.

Виж още: SpaceX приземи шеста ракета, отново на вода

Тагове: