Световният пазар на оборудване за наблюдение в големия град е надхвърлил три милиарда долара през миналата година и не дава признаци, че ще спре да се развива.

Маркетинговата компания IHS твърди, че все повече столици и големи градове влагат сериозен финансов ресусрс в подобна техника, за да помогнат за опазването на реда и намаляването на престъпността. Най-много се търсят инструментите за видео анализ като лицево разпознаване, както и персонални камери за полицаи. IHS прогнозира, че между 2016 г. и 2021 г. средният ръст на пазара на техника за наблюдение ще е 15 процента на годишна база.

Най-активният купувач на този тип техника е Китай, на който се падат 2/3 от целия пазар. Това ще бъде и първата страна въвела лицевото разпознаване за наблюдение в градски условия. Това ще стане по-късно тази година, когато в Шън Джън ще заработят 10 000 умни камери.

Тези данни идват в момент на особено напрежение в сблъсъка между личното пространство и все по-навлизащата в ежедневието ни технология. Миналата седмица научихме за скандала, който се развихри покрай разкритието, че компанията Cambridge Analytica е ползвала неправомерно потребителски данни от Facebook, както и това, че социалната мрежа от години събира данни от обаждания и SMS от Android устройства.