Да си активист за човешките права е благородно, но не винаги е безопасно – на много места по света хората, борещи се за определени каузи са изложени на жестоки нападения, от които полицията не винаги може да ги опази. Именно заради това, организацията Защитници на Граждански Права в Стокхолм започва да развива Тhe Natalia Project. Проектът е кръстен на Наталия Естемирова, активист за човешките права, която беше отвлечена в Чечня през 2009 година и впоследствие убита. Така се появява гривната Natalia, електронна гривна, която изпраща предварително програмиран паник сигнал при нападение.

 

Гривната има вградена безжична алармена система, която веднага привлича вниманието, ако се извърши нападение срещу активист. Идеята е, че ако има атака, този който я носи да може да изпрати сам сигнала, ако желае, но той се изпраща и автоматично при насилственото й отстраняване от ръката. Подробности по технологията на гривната не са разкрити, което е разбираемо, но се знае, че в нея са използвани GPS и GSM технологии и че всяка гривна е програмирана с индивидуални протоколи за сигурност.

 

Когато паник сигналът е активиран, предварително написано текстово съобщение се разпраща към близко намиращи се други активисти. В него има часa, в който е изпратено то и местоположениео на човека, който носи гривната. Съобщения с информацията се разпращат веднага и чрез email, SMS, Facebook и Twitter.

 

Вижте и гривната, която е най-добрият приятел на кожата!