На Mobile World Congress, HTC обяви един доста амбициозен проект, наречен HTC Power To Give. Това е инициатива, която има за цел да създаде "суперкомпютър" чрез овладяване на колективната процесорна мощ на Android смартфоните!

HTC дава възможност на хората да използват своите Android смартфони, за да окажат реална подкрепа за жизненоважни области на научните изследвания, включително медицина, природни науки и екология.

HTC Power To Give може да подпомогне на борбата срещу рак, СПИН и Алцхаймер, да увеличи усилията за осигуряване на чиста питейна вода за всяко дете и дори да помогне в търсенето на извънземен живот. Всички тези проекти се решават от доброволчески компютърни платформи.

HTC Power To Give е разработен в партньорство с д-р Дейвид Андерсън от Университета на Калифорния, в Бъркли. Проектът ще подкрепи най-голямата доброволческа компютърна инициатива в света и ще покаже възможностите на глобалната мрежа от смартфони.

Сила в цифри


Създателите на HTC Power To Give твърдят, че един милион HTC One смартфони, които са активирани към даден проект, биха могли да предоставят подобна възможност за обработка на информация, равносилна на един от 30-те суперкомпютри в света т.е. един петафлоп (1000 трилиона изчисления в секунда).

Това може драстично да съкрати изследователският цикъл за организациите, които иначе би трябвало да прекарат години в анализиране на аналогичен обем от данни. Това е жизненоважно за някои проекти, които не търпят отлагане.

 

 

Неограничен бъдещ потенциал


На сцената на MWC 2014 Шер Уанг от HTC коментира: "Ние често сме използвали иновации, за да направим промяна в мобилната индустрия, но тази програма отвежда нашата визия с една стъпка по-напред. С HTC Power To Give, ние искаме да дадем възможност на всеки да посвети неизползваната изчислителна мощ на смартфона си, за да допринесе за проекти, които имат потенциала да променят света."

"Въздействието, което този проект ще има върху света през идните години е огромен. Това променя всичко.", отбеляза д-р Дейвид Андерсън, изобретател на Shared Computing Initiative BOINC, от Университета на Калифорния, в Бъркли.

Уанг добави: "Ние обсъждаме, какво въздействие ще имат само един милион HTC смартфона, споделящи мощта си с HTC Powet To Give. Но анализатори изчисляват, че само през 2013 са били продадени 780 милиона Android смартфони! Представете си какво можем да направим за бъдещето на нашите деца, ако само една малка част от тези потребители на Android са в състояние да отклонят част от неизползваната си процесорна мощ, за да помогнат да се намерят отговори на въпросите, които засягат всеки един от нас!"

 


За да се включите в инициативата, трябва просто да инсталирате специалното Android приложение от Google Play Store, а след това да се уверите, че смартфонът ви е зареден над 90%, включен е към електрическата мрежа със зарядното и е активиран Wi-Fi модулът. Не се притеснявайте за данните си или за натоварването на устройството, HTC Power To Give използва 10% от мощта на вашия смартфон, ако той има 1GB RAM и 25% ако то има над 1GB RAM.

Забележка: Към този момент устройствата, с които ще може да се включите в инициативата на HTC, са моделите от One и Butterfly сериите.

Бихте ли участвали в инициативата на HTC?

 

MWC 2014: HTC представи новите си модели в средния клас Desire 816 и Desire 610