„Гъвкавият“ смартфон на Samsung, Galaxy Fold, определено е един от най-амбициозните комерсиални технологични продукти за последните няколко години – в това няма капка съмнение.

Първите ревю бройки, стигнали до най-големите медии в световен мащаб обаче породиха множество съмнения относно здравината на дисплея на иновативното устройство. Съвсем целенасочено изчакахме ден, два, преди да напишем каквото и да е по темата. Особено, когато се вземе предвид малката подробност, че с цел привличане на вниманието множество факти/фактори обикновено се изопачават/преувеличават.

След като и Samsung вече официално се включи в дискусията, можем да изтъкнем конкретните случаи, в които са се появили проблеми с дисплея на Galaxy Fold, както и каква е разликата, между ревю бройка и тези, които ще се продават по магазините.

Източник: Unbox Therapy

В общо петте назовани официално случая на проблемни Fold дисплеи – при четири от тях, въпросните са спрели да работят изцяло, докато в последния случай едната половина на „гъвкавия“ 7,3-инчов дисплей е преустановила дейността си.

Естествено вихрушката от съмнения и коментари се появи и заради факта, че споменатите пет случая дойдоха от големи и адски популярни медии в световен мащаб като CNBC, Bloomberg, The Verge, Android Central и изключително популярен и влиятелен ютубър (Marques Brownlee). Масло в огъня наля и важната подробност, че техническите недъзи са се появили ден-два, след като споменатите медии/личности са получили своите ревю устройства.

Първият голям проблем е свързан със „скрийн протектора“, с който идва устройството. Важно е да уточним, че дисплеят на Galaxy Fold не е базиран на стъклена основа, а е пластмасов. Разбира се тук не включваме сложния процес по създаването на подобен екран, включващ подвижни части и т.н. По-скоро говорим за базова разлика между дисплеите на моментните „стандартни“ флагмани и Fold.

Оказва се, че защитният слой на Fold не е добре да се премахва, защото в случая става въпрос за специално защитно покритие. Такова, което трябва да стои винаги върху повърхностността на дисплея. Повечето случаи, в които Galaxy Fold е създал проблеми на своите притежатели, е след като те са премахнали покритието.

Появи се и информация, че към бройките, които ще се продават по магазините, Samsung е добавил конкретно предупреждение, че премахването на защитата може да увреди дисплея на устройството. Такова съобщение обаче не присъства в ревю версиите на Fold. Трябва да отбележим обаче, че текстът в „ритейл“ бройките, които предупреждават да не се премахва защитата, е доста дребен и вероятно Samsung ще го уголеми за втората (а може би дори и първа) партида от Fold устройства.

Източник: Bloomberg

Другият голям проблем е използването на глина/пластелин при заснемането на телефона в определена поза. Част от медиите (в случая, The Verge) са използвали именно подобни материали, за да могат да направят своите впечатляващи кадри. При отваряне и затваряне на телефона обаче, механизмът вероятно позволява навлизането на частици, които могат да повредят дисплея. Разбира се „глина-гейта“ както някои нарекоха тук разглеждания технически недъг по идея не касае особено обикновения поребител, но пък е и предупреждение, че за Fold трябва да се полагат специални грижи.

Samsung официално обяви, че стартира вътрешно разследване на случаите, в които има повреди на обещаващия смартфон, предупреждавайки и за защитата, която не трябва да се премахва.

Ние все още не сме се докосвали до устройството и е трудно да дадем каквото и да е мнение към момента. Истината е, че за реалната здравина на цялото устройство ще разберем, когато то попадне в ръцете на повече крайни потребители.

Европейската премиера на Galaxy Fold ще се състои на 3 май, като все още липсва конкретна информация дали телефонът ще се предлага официално на родния пазар. Цената на устройството ще бъде 2000 евро.

Каква е тайната зад четворната камера на Galaxy S10 5G?

Тагове: