След ужасяващ инцидент при гмуркане Йън Брукхарт остава парализиран от раменете надолу вече пет години. Сега благодарение на имплантиран в мозъка му чип 24-годишният млад мъж най-сетне може са контролира дясната си ръка и китка - нещо, което го прави първия в света човек с върнат към живот крайник.

Идеята се основава на връзката между мозъка и ръката, която се осъществява чрез чипа. Той изпраща мислите на мъжа директно към мускулите на крайника, без да минава през гръбначния стълб, който е контузен. Това  е кулминацията на дълъг и изтощителен процес, започнал с имплантирането на чипа преди две години, когато Йън става доброволец в пилотна програма на Университета на Охайо.

Въпреки че на този етап това не е окончателно решение - мъжът може да мърда ръката и пръстите си само когато е свързан към лабораторен компютър - резултатите подсказват, че мозъкът ни може да е в състояние да се адаптира към подобни кардинални промени по-бързо, отколкото науката предполагаше.

"Това ни дава големи надежди, че може би не всички неврологични проблеми пред мозъка са непреодолими и контузия като тази не е краят", казва Чад Бътън, ръководител на екипа, работещ по случая вече две години.

Виж още: Китайски учени успяха едва за втори път да модифицират човешки ембрион

Тагове: