Невронна мрежа от две части се оказва изненадващият автор на стотици лога въз основа само на избран от потребителя цвят. Системата се състои от две части: генератор, който създава изображенията, и дискриминатор, който опитва да открие разлика между генерираните изображения и примери от реалния живот. Когато дискриминаторът не е в състояние да направи такава разлика, системата приема, че логото е ново, и оригинално и го завършва.

Изкуственият интелект, създаден от учени от Университета в Маастрихт, Холандия, се нарича LoGAN, а разработката - Generating Logos with a Generative Adversarial Neural Network Conditioned on color. Дизайнът на едно лого е дълъг, сложен и скъп процес за всеки дизайнер. Тук обаче всичко, което трябва да направите, е да изберете един от дванадесет различни цвята и да оставите всичко друго в ръцете на машината. Тя е захранена с над 48 000 малки иконки с размер 32х32 пиксела. Използвайки ги за база, системата създава нови и естетични резултати, които нямат аналог в реалния свят.

Учените вярват, че AI системи като тази могат да поемат по-монотонната работа, оставяйки дизайнерите да се занимават с творчески въпроси. В бъдеще те се надяват да разширят възможностите на системата, така че тя да разбира не само цветове, но и форми, думи и акценти.