Програма за прогнозиране на времето, базирана на машинно обучение, разработена от изследователите на DeepMind, наречена GraphCast, може да прогнозира променливи на времето за период от 10 дни за по-малко от една минута. В доклад учените подчертават, че GraphCast е надминала традиционните технологии за прогнозиране на метеорологични модели с 90% степен на проверка.

Програмата за прогнозиране на времето, задвижвана от изкуствен интелект, работи, като взема предвид "двете последни състояния на времето на Земята", което включва променливите от момента на теста и шест часа преди това. Използвайки тези данни, GraphCast може да предвиди какво ще бъде състоянието на времето след шест часа.

На практика изкуственият интелект вече е показал своята приложимост в реалния свят. Инструментът прогнозира навлизането на урагана Лий на сушата в Лонг Айлънд 10 дни преди това да се случи, докато традиционните технологии за прогнозиране на времето, използвани от метеоролозите по това време, изоставаха. Прогнозите, направени чрез стандартни симулации на времето, могат да се нуждаят от повече ресурс, тъй като традиционно моделите трябва да отчитат сложна физика и динамика на флуидите, за да направят точни прогнози.

Алгоритъмът за прогнозиране на времето не само превъзхожда традиционните технологии за прогнозиране на метеорологични модели по отношение на темпото и мащаба, но GraphCast може да прогнозира и тежки метеорологични събития, които включват тропически циклони и вълни от екстремни температури над региони. И тъй като алгоритъмът може да бъде преквалифициран с помощта на последните данни, учените смятат, че инструментът само ще става все по-добър в прогнозирането на колебанията на метеорологичните модели, които съвпадат с по-големи промени, съответстващи на изменението на климата.

Скоро GraphCast или поне основата на алгоритъма с изкуствен интелект, който дава възможност за прогнозиране, може да се появи в по-популярни услуги. Според Wired Google може би проучва как да интегрира GraphCast в своите продукти. Призивът за по-добро моделиране на бурите вече проправи пътя на суперкомпютрите в тази област. Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) заявява, че работи за разработване на модели, които ще предоставят по-точни данни за това кога могат да настъпят тежки метеорологични събития и, което е важно, прогнози за интензивността на ураганите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Замръзналите недра на Земята може да крият опасна катаклизмична тайна