Няма спор, че изкачването на връх Еверест е едно от най-сериозните физически предизвикателства. Въпреки това нови изследвания сочат, че това постижение е по-лесно от всякога. Резултатите показват, че успешните опити за достигане до най-високата точка на Земята са се удвоили през последното десетилетие. В същото време смъртността е останала в същите граници, макар броят опити значително да е нараснал.

За съставяне на проучването са използвани данни от два времеви периода. Първият е от 1990 до 2005, а вторият от 2006 до 2019 година. През по-ранния 2200 човека са опитали да покорят Еверест, а за следващия бройката вече 3600. Разликата в успешните експедиции до върха в този период е очевидна. За по-скорошния период това са 2/3 от опитите, а за предния – само 1/3. Смъртните случаи, които се равняват на 1%, са със същата стойност и до днес. Повечето алпинисти, пробвали да изминат този път, си остават мъже, но през последните години броят на жените се е покачил с 15%. И все пак полът не е определящ за успеваемостта. Броят на по-възрастните авантюристи (над 40 г.) също е нараснал за втория споменат времеви период. При тази демографска група вероятността за фатален край е малко по-голям.

Изкачването на най-високия връх на планетата си остава високорисково, нишово хоби, но откритията от това проучване биха могли да го направят поне малко по-безопасно. То опровергава теорията, че изкачването в дълги колони повишава риска от смърт и намалява шанса за успех. Тази тактика може само да забави похода при нормални обстоятелства. Неочакваните снежни бури и лавини крият далеч по-голяма опасност. Наличието на опит с други планини от региона също не е фактор. Това е така, защото в днешно време се организират много комерсиални експедиции начело с опитни алпинисти. Хубавото време и правилното използване на обезопасителни въжета си остават ключови компоненти на успешните опити.

За всички, решили да се впуснат в това приключение, хубаво е първо да тестват възможностите си на по-нисък връх, но не с много голяма разлика. Това ще покаже как тялото им реагира физически, а и психически на промяната в надморската височина и всички останали фактори.

Снимки: Unsplash

Вижте още: Качиха Honor X10 5G на покрива на света: снима от Еверест