Ако има нещо в попкултурата, видеоигрите и собственото ни въображение, което ни е научило, е, че разширяването на физическите възможности на тялото  с помощта на роботизирани части би било голямо предизвикателство. Игри като Deus Ex ни показаха, че ако искаме да бягаме по-бързо, да виждаме по-добре или да да регенерираме здравето си, имплантите са абсолютно подходящ начин.

The Guardian наскоро разговаря с изследователи, работещи в областта на когнитивната неврология в университета в Кеймбридж, за интегрирането на роботизирани части в човешкото тяло. Те смятат, че интегрирането на тези приспособления може не само да подпомогне производителността на хората, но и може би е съвсем близо до хоризонта.

Веднага се сещаме за проучването отпреди няколко години, в което дизайнерът, работещ с Университета в Кеймбридж, Дани Клод, създаде 3D-принтиран палец. Това беше невероятен тест за технологията, тъй като допълнителният палец можеше да да бъде прикрепен към ръката на почти всеки потребител. Той използва двигатели в китката и допълнителни сензори, прикрепени към краката, което е изключително интуитивно.

Тестовете отчитат, че 98 % от участниците са успели да използват ефективно палеца за преместването на предмети в рамките на една минута след опита. Клод работи и върху някои невероятни протези за тези, които търсят нещо различно.

Сега Тамара Макин, професор по когнитивна неврология в отдела за познание и мозък на университета в Кеймбридж, иска да разшири подхода за аугментации не само за допълнителен палец.

"Ако искате допълнителна ръка, докато готвите в кухнята, за да можете да разбърквате супата, докато режете зеленчуците, може да имате възможност да носите и независимо да управлявате допълнителна роботизирана ръка", казва тя.

Идеята е да се даде на хората по-голяма функционалност от преди, независимо от техните настоящи способности и ситуация. "Ако ви липсва крайник, вместо да се опитваме да заменим този крайник, защо да не увеличим непокътнатата ви ръка, за да ви позволим да правите повече с нея?", обясни Макин, но това далеч не е единственият случай на употреба.

"Говорихме с хирург, който наистина се интересуваше от това да държи камерата си, докато прави операция на рамото, вместо асистентът му да държи камерата", добавя Клод. "Той искаше да има пълен контрол над инструментите, които използва с двете си ръце, като същевременно държи камерата и може да манипулира и с нея."

Едно от най-големите опасения е свързано с влошаването на настоящата полезност на тялото. Макар че невероятният допълнителен палец на Клод е чудесен пример, той също така повдига въпроси, които се нуждаят от по-нататъшно тестване. Когато променяме предназначението на тези движения на краката, за да комуникираме с палеца, трябва да сме сигурни, че в процеса не отнемаме някоя от естествените им способности.

Снимка: Unsplash

Виж още: Русия ще произвежда андроиди, които предлагат дигитално безсмъртие