Границата на Слънчевата система се простира далеч отвъд познатите ни планети и това се потвърждава от ново откритие. Астрономи засякоха най-отдалечения обект в Слънчевата система, който се намира на 120 астрономически единици от слънцето. Това е небесното тяло, наречено 2018 VG18 "Farout". Последното бие досегашния рекорд на планетата джудже Eрис, която е на 96 астрономически единици разстояние.

Това означава, че 2018 VG18 "Farout" е отдалечен почти четири пъти повече от Слънцето спрямо Плутон и над сто пъти повече спрямо земята. Но какво всъщност е това небесно тяло?

На този ранен етап е трудно да се каже, но има няколко предположения. С диаметър от едва 400 км 2018 VG18 "Farout" вероятно е планета джудже. Розовият оттенък подсказва, че тя е богата на лед и на базата на разположението ѝ в небето астрономите подозират, че има изключително дълга орбита, подобна на останалите крайно отдалечени обекти в Слънчевата система. Откритието подхранва и теорията за мистериозната Планета Х във външните граници на системата ни.

Ще ни трябват поне няколко години, за да разберем орбитата на 2018 VG18 "Farout" поради нейното разстояние и бавно движение, а наблюдение отблизо очевидно не е възможно. Освен това тя може и да не държи първото място задълго. Планетата джудже Седна в момента е на 9 астрономически единици от Слънцето, но орбитата ѝ ще я отведе до над 900, преди да се върне отново.