Независимо дали ви харесва или не, скоро светът ни ще се изпълни с роботи, които ще се разхождат сред нас не като тромави машини от научнофантастичните филми, а с грацията и ловкостта на хора.

Вземете например Tiangong: хуманоиден робот в цял ръст, който може да се движи с електрическа енергия и който наскоро беше представен от Центъра за иновации на хуманоидни роботи в Пекин.

Висок колкото средностатистически човек и задвижван от плеяда от сензори и процесори, Tiangong има способността да тича с равномерно темпо, да се движи по сложен терен и да изпълнява задачи с прецизност. Tiangong е представител на бъдещето, в което роботите могат да станат наши спътници, помощници и може би дори приятели.

Този хуманоиден робот в цял ръст, висок 163 сантиметра и тежащ 95 килограма, може да се движи с електрическа енергия със стабилна скорост от около 6 километра в час. Tiangong е оборудван с най-съвременни сензори, включително сензори за зрително възприятие и високопрецизен инерционен измервателен блок, който извършва впечатляващите 550 трилиона операции в секунда. Тези характеристики, заедно с 3D визията и шестосовите сензори за сила, гарантират, че Tiangong се движи с плавност, която съперничи на човешкото движение.

По време на дебюта си Tiangong тичаше пред впечатлената публика, демонстрирайки способността си да се справя без усилие с наклони и стълби. В демонстрационен видеоклип бяха показани и способностите му за ходене, бягане, коригиране на походката и изкачване на стълби в "сляп режим", при който той разчита единствено на своите сензори.

Представянето на Tiangong е важен етап, но той не е единственият претендент в стремежа да се разширят хоризонтите на хуманоидната роботика. Boston Dynamics наскоро разкри своя изцяло електрически робот Atlas, който се отличава с по-широк диапазон на движение и подобрена подвижност в сравнение с предшественика си, което е сигнал за силна конкуренция в областта.

Снимка: Unsplash; CMG

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица