Китайски учени успяха да използват суперкомпютър, за да създадат изкуствен интелект, който е близък до мащаба на човешкия мозък.

Какво всъщност знаем за постижението?

Новият AI е базиран на суперкомпютър с производителност над 1 exaFLOPS. Учените казват, че са направили хардуерни промени в архитектурата, и подчертават сложността на тази работа, тъй като системата OceanLight има 42 милиона изчислителни ядра.

Изследователите твърдят, че изкуственият интелект може да работи със 174 трилиона параметри. AI е в състояние да се конкурира с мозъчната кора на човешкия мозък, която има около 125 трилиона синапса.

Системата има 96 000 възли, които работят на 390-ядрени чипсети Sunway SW39010. Това е един от първите суперкомпютри в света с повече от 1 exaFLOPS производителност. Реалната производителност, включително AI, е 5.3 exaFLOPS.

Съобщението за безпрецедентния AI модел идва само седмици след като Националната лаборатория в Оук Ридж официално представи своя Frontier: първия в света суперкомпютър с 1102 FP64 ExaFLOPS производителност в теста Linpack. Трябва да се отбележи, че Националният изследователски център за паралелно компютърно инженерство и технологии не е публикувал официално резултатите от производителността на своя OceanLight в списъка на Топ 500 суперкомпютри.

Снимка: Unsplash

Виж още: Frontier с чип на AMD е първият суперкомпютър с 1.1 екзафлопа