Китайската лунна мисия „Чанъе-4“ е започнала успешно да отглежда растения на Луната. От китайската космическа агенция за пръв път показаха снимки, на които се виждат покълналите семена, занесени там от космически апарат.

“Над повърхността на почвата се показаха засадени картофи, памук и зеле. Нашият експеримент започна с успех”, гласи изявлението на агенцията.

За първи път биологичната материя расте на Луната, което се разглежда като значителна стъпка към дългосрочното изследване на Космоса от човечеството.

Освен памучни семена “Чанъе-4” пренесе и други биологични образци за създаване на минибиосфера - семена от рапица, картоф, вид зеле, както и личинки на дрозофили и дрожди.

Експериментът с кълновете е в рамките на разработката “Лунна минибиосфера”, избрана сред 200 претенденти за първи биологичен проект. В него са участвали представители на 28 китайски университета.

Лунният апарат “Чанъе-4” кацна на обратната страна на Луната на 3 януари.

Дори и с тези предизвикателства това представлява важен научен етап: той предполага, че космонавтите ще имат реалистичен шанс да отглеждат растения на мисии, които да използват за храна, гориво и други ресурси. Това би могло да облекчи товарите за дългосрочни мисии до Луната и Марс и би могло да направи възможно да се поддържа базата, след като някои първоначални доставки бъдат намалени. С други думи извънземните земеделски стопанства са далеч, но подобно постижение определено дава светлина на хоризонта.

TP-Link DECO M5 AC1300 - Wi-Fi система с характер

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards