Много от нас са мечтали да излетят в Космоса. Може би сте си представяли какво би било да посетите Международната космическа станция или дори да изследвате нови светове. Но пътуването в Космоса е свързано с цял набор от предизвикателства и враждебна среда, така че е жизненоважно да се пресъздадат условията на Земята, които са позволили на живота да се развие и процъфти.

Скафандрите позволяват на астронавтите да излизат извън космическите си кораби за кратки периоди, като осигуряват въздуха, водата, налягането и физическата защита, необходими за оцеляването на човека. Но какво би се случило без един от тези усъвършенствани скафандри?

Научнофантастични филми и предавания, сред които "2001: Космическа одисея" и The Expanse, показват астронавти, които страдат - и оцеляват - при краткотрайни излагания в открития Космос без скафандър, докато други представят редица смъртни случаи.

Но тук, в реалния свят, колко дълго би могъл да оцелее човек, ако бъде изхвърлен в суровия вакуум на космическото пространство? Краткият отговор е: не много дълго.

"В рамките на много кратко време, от 10 до 15 секунди, ще изпаднете в безсъзнание поради липса на кислород", твърди Стефан де Мей, старши служител по стратегията в Европейската космическа агенция (ESA), натоварен с координирането на областта на стратегията за изследване с хора и роботи.

Това може да изглежда като много кратко време, но е така, защото не бихте искали да задържате дъха си, преди да бъдете изхвърлени в открития Kосмос. В тъмната празнота на Космоса кислородът, който ни поддържа, би се превърнал в сериозен проблем.

"Кислородът започва да се разширява и да разкъсва белите дробове - и това би довело до кипене и бълбукане на кръвта ви, което веднага ще предизвика емболия и ще окаже фатално въздействие върху организма ви", казва Де Мей.

Водолазите се сблъскват с подобна опасност, когато налягането на водата намалява, докато се издигат от дълбините. Преди да навлезете в пространството без защита, би трябвало да изпразните дробовете си колкото е възможно повече. Пълната липса на налягане предизвиква и други, макар и не толкова непосредствени смъртоносни проблеми.

Телесните течности като слюнка и сълзи започват да кипят. Човешкото тяло също би се разширило, но кожата би била достатъчно еластична, за да се справи с промяната в налягането - каза Де Мей и добави, че ужасяващите филмови образи на експлодиращи хора не са точни.

В най-добрия случай ще имате няколко секунди, преди кислородът в кръвта ви да бъде изразходван, което ще доведе до припадък. Тъй като не бихте могли да промените бедственото си положение, мозъчната смърт би настъпила в рамките на няколко минути, освен ако не бъдете спасени и върнати в безопасната среда на космическия кораб, където има налягане и кислород, и не бъдете реанимирани.

Освен че осигуряват жизненоважния кислород и налягане, скафандрите предпазват астронавтите и от други опасности и вреди. "Има проблем с температурата, радиацията и заплахите от микрометеорити", казва Дe Мей. "Затова скафандрите са предназначени да осигурят физическа защита на астронавтите в космическото пространство."

Независимо от това дали астронавтът е на слънчева светлина или е засенчен, той ще изпитва екстремни температури, вариращи от минус 150 до 120 градуса по Целзий в ниска околоземна орбита (LEO). Тези условия биха предизвикали изгаряния или измръзване, макар и не веднага във втория случай, тъй като телесната топлина не се отвежда лесно във вакуум.

Снимка: Unsplash

Виж още: Алгоритъм за космическо сканиране забеляза потенциално опасен астероид