Точно преди да настъпи новата година, Конгресът на САЩ прие закон, който защитава местата на кацанията на мисиите Аполо и района около тях. Изискването също така принуждава всяка компания, която иска да получи договор да работи на Луната с NASА, да се съгласи да направи същото.

Може да изглежда, че Луната не е достатъчно натоварено място и е достатъчно голяма, за да не се налага да се справяме с този вид проблем. Нещата там са на път да станат наистина пренаселени, тъй като страни като Китай имат планове да стартират още няколко лунни мисии, за да се конкурират с програмата Артемида на NASА.

Най-вероятно ще има много мисии до Луната, за да се подготвим за първото кацане с екипаж от Артемида III от над 50 години насам. Очаква се през следващите години да се проведат няколко тестови кацания и демонстрационни мисии, за да се сертифицират за употреба новите системи за кацане и търговски полетни товари за експлоатация.

Наред с това програмата Аполо приземи мисии из целия лунен пейзаж, за да може да събере научни данни от различни геоложки характеристики. Това причинява проблема, че освен ако не се отдалечите достатъчно от лунния екватор, ще трябва да се уверите, че не засягате техните места на кацане.

Първоначално законопроектът, внесен от сенаторите Гари Питърс и Тед Круз, защитаваше само мястото за кацане на Аполо 11 и имаше глоби за нарушения. След преглед в Конгреса той беше разширен до всичките шест места на кацане и глобите бяха премахнати.

Всяка компания, която желае да подпише договор с NASА, ще трябва да се съгласи да спазва предвиденото законодателство. Единственият път, когато това може да бъде нарушено, е ако администраторът на NASА го позволи в случай на значителна стойност на мисията.

Снимка: Space Explored

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома

 

Тагове: