Космическият кораб Starship Mk1 на американската компания може да излезе на орбита след по-малко от шест месеца, заяви основателят на компанията Илон Мъск по време на презентация в стартовия комплекс на компанията в Тексас.

Събитието беше посветено на годишнината от първото изстрелване на полезен товар в орбита, върху създадената от SpaceX ракета носител Falcon-1, което се проведе през 2008 г.

Мъск увери, че първият полет на Mk1 ще се случи след един-два месеца – от Тексас, по суборбитална траектория. Следващата стъпка е първи полет в орбита, който ще се извърши в рамките на 6 месеца. След това – полети до Луната и Марс.

„Най-важният пробив, който ни е необходим, за да се превърнем в космическа цивилизация, е космическо пътуване, подобно на въздушното пътуване. Бърза ракета за многократна употреба е Свещеният граал на Космоса”, коментира Мъск.

Starship е космически кораб за многократна употреба, проектиран да лети до Марс и предназначен за 100 души. Както и преди Мъск подчертава, че е основал SpaceX през 2002 г. с цел да помогне на човечеството да колонизира Марс, което според него може да се случи до 2022 г.

Виж още: Достатъчно мощен ли е телефонът ви, за да ви закара до Луната?

Тагове: