В надпреварата за интернет от Космоса се появи нов претендент. Това е британското правителство, което задели 500 милиона долара, за да възстанови фалиралия стартъп за сателити OneWeb.

Лондон ще има 20 процента дял в OneWeb, след като закупи акциите на компанията на търг в Ню Йорк. Офертата бе представена от консорциум с държавно участие.

С този ход Великобритания излиза директно срещу милиардерите Илон Мъск и Джеф Безос, които вече наливат огромни суми в собствените си компании за широколентов сателитен интернет Starlink и Blue Origin.

„Достъпът ни до тези сателити има потенциала да свърже милиони хора по цял свят към интернет, като за някои това ще бъде за първи път. Така ще разширим и нашата технологична база в самата Великобритания“, казват властите.

Компанията OneWeb обяви фалит през март, след като не успя да набере сумата от два милиарда долара, необходими за старта на нейната комерсиална дейност. Преди това OneWeb успя да изстреля 74 от своите 650 планирани сателита в ниска околоземна орбита. За сравнение Starlink има 540 сателита, но пък Blue Origin няма нито един.

Лондон се надява, че OneWeb ще може да замени навигационната система Galileo на ЕС, която не може да ползва след Брекзит.

Снимка: Shutterstock

Виж още: Горещо космическо лято: Китай и САЩ тръгват към Марс