Любители астрономи и изкуствен интелект се обединяват, за да открият зашеметяващите 430 000 галактики, разпръснати из цялата Вселена. Огромният брой включва 30 000 пръстеновидни галактики, които се считат за най-редките от всички възможни форми на галактики.

Откритията представляват първите резултати от гражданския научен проект GALAXY CRUISE. Те бяха предоставени от 10 000 доброволци, които прегледаха данните, събрани с телескопа "Субару".

Субару е 8.2-метров оптично-инфрачервен телескоп, разположен близо до върха на угасналия вулкан Маунакеа на остров Хавай. Този авангарден телескоп събира огромно количество невероятни данни - толкова много, че астрономите се затрудняват да ги пресеят, за да открият и класифицират формите на нови галактики. Тук се намесват 10 000 ентусиасти, но дори тази огромна армия от доброволци се нуждае от малко помощ. Затова те се обърнаха за помощ към изкуствения интелект.

"Въпреки че класификацията с изкуствен интелект отнема по-малко от един час дори за 700 000 галактики, тази работа не може да бъде извършена без данните, събрани от GALAXY CRUISE през последните две години", казва в изявление ръководителят на екипа и изследовател от университета Waseda Ритм Шимакава. "Бихме искали да благодарим на всички, които участваха в проекта. Надявам се в бъдеще да видим повече съвместни резултати."

Галактиките са с различни форми и размери; често тези морфологии могат да разкрият важна галактична история. Например нашата собствена галактика, Млечният път, е спретната спирална галактика. Спиралните галактики са наречени така заради дългите си ръкави, които се извиват от ярка и плътна централна концентрация на звезди, газ и прах. Това е най-разпространеният тип галактики във Вселената, като съставляват приблизително 70 - 80% от всички галактики.

Много по-рядко се срещат пръстеновидните галактики, които представляват не повече от 1 - 3% от галактиките в наблюдаемата Вселена. Всъщност в някои оценки на популациите на пръстеновидните галактики този брой може да достигне до 0.1%.

Снимка: Unsplash/Shimakawa/ Tanaka/ Ito/ Ando/Publications of the Astronomical Society of Japan (2024)

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл