До този момент учените считаха нашата родна планета за единственото място в Слънчевата система, където е установена тектонична дейност, пише Engadget. Въпреки че са идентифицирани други планети, които се считат за геологично активни, нищо повече не е открито като доказателство за тази им дейност. До днес, когато учени от Смитсъновия институт установиха с помощта на данни от кораба Messenger тектонична активност в най-близката планета до Слънцето - Меркурий.

Астрономите са прекарали десетилетия в проучването на планетата, но това поражда повече въпроси, отколкото отговори. Например учените знаят, че концентрацията на желязо в ядрото на Меркурий е по-висока от тази на всяка друга планета от Слънчевата система, но възможните обяснения за това са много.

Messenger също улавя признаци на магнитно поле, което по принцип се среща в една планета, където най-малко част от ядрото все още е стопено и по този начин активно. Това не означава, че активността на Меркурий е точно копие на това, което виждаме на Земята. Все още няма тектонични плочи, които да се разместват, така че не можем да очакваме континенти или други познати характеристики. Свиването на земната кора обаче може да задейства земетресения дори и сега и само един сеизмичен тест може да потвърди, че планетата е неспокойна.

Макар откритието да не е фундаментално предизвикателство пред геологията, това показва, че хората все още има какво да научат за другите светове.

Виж още: Походът към Марс става реалност с новия кораб и двигател на SpaceX