Хранителна съставка на червеното месо, която се добавя и към енергийни напитки, може да увеличи риска от сърдечни болести у хора, които ги употребяват. Бактерия, намираща се в стомаха, преобразува аминокиселината L-карнитин и го превръща във вещество, който втвърдява артериите, най-вече при хора, които често хапват месо съобщават учени от Nature Medicine. Според тях, при вегетарианците не се е получила такава реакция при вкарването на същата съставка в стомаха им, поради факта, че при тях липсва  въпросната бактерия, преобразуваща L-карнитина.

 

Доброволци, сред които месоядци, вегани и вегетарианци – са участвали в проучването на клиника в Кливланд. Те са изяли по 1 пържола червено месо и са приели допълнителни капсули с L-карнитин, след което учените са измерили нивото на веществото TMAO (триметиламин N-оксид, остатъчен токсин от L-карнитина) в кръвта им. Tой е причина за множество проблеми със сърцето и причинява увеличаване на холестерола и запушване на артериите. При изследването е установено, че въпросният остатъчен токсин изобщо не е наличен при вегетарианците и веганите, т.е. L-карнитинът не се преработва във вредно вещество, защото няма какво да му повлияе.