Международната космическа станция ще получи нов живот!

Орбиталният комплекс трябва да приключи работа през 2024 г., но група сенатори от Комитета по търговия, наука и транспорт предложи продължения на програмата до 2030 г. - цели 6 години по-късно.

Те смятат, че удължаването на живота на МКС ще помогне за растежа на космическата икономика на САЩ и ще създаде повече работни места. Особено много се залага на растящия капацитет за разработка на място в станцията. Сенаторите искат в околоземна орбита да има програма за комерсиализация, която да стимулира частната търговия и обмен.

Спечели убийствен 4K OLED телевизор на Philips

Нещо повече, те искат от NASA да запази микрогравитационна лаборатория в Космоса дори когато станцията излезе от употреба.

Тъй като МКС е международен проект, нейната удължена експлоатация зависи от съгласието на другите партньори: руската космическа агенция Роскосмос, Европейската космическа агенция и Японската космическа агенция. Те ще трябва да вземат решението и на база бюджетни приоритети, тъй като NASA търси международно участие за кацането на Луната през 2024 г.

Сенатската комисия желае до 2025 г. агенцията да пусне нов инфрачервен космически телескоп за търсене на астероиди, както и да разработи ядрено-термална система за изстрелване, която да бъде използвана в космически полет до 2024 г.

Виж още: Първото престъпление, извършено в Космоса, влиза в съда