Както стана кристално ясно по време на MWC 2019, устройствата с двоен екран са следващата голяма стъпка напред в света на мобилните технологии. Ако след Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X и LG V50 и LG Dual Screen все още се съмнявате, то вероятно новината, че Microsoft разработват специална версия на Windows, предназначена именно за такива устройства, ще ви убеди в противното.

Разбира се, по темата все още няма нищо официално, но според добре осведомен източник на The Verge софтуерният гигант подготвя силно олекотена версия на популярната си операционна система, която е предназначена за използване в устройства с двоен екран и Chromebook алтернативи.

Интерфейсът на Windows Lite (непотвърденото кодово наименование на продукта) ще се доближава максимално до този на актуалния в момента Windows 10, но ще притежава и много от чертите на феноменалния Surface Hub дизайн, както и елементи от интерфейса на Windows Phone Continuum.

Една от първите вероятни сфери на приложение за новия Windows Lite ще бъдат лаптопите с два дисплея, върху каквито Intel работи в момента. Някои от ключовите партньори на компанията дори вече предлагат работещи продукти от нещо, което по всичко личи ще е водещ тренд при мобилните компютри през следващите няколко години. Особено ярък пример в това отношение е уникалният Lenovo Yoga Book C930.

В по-дългосрочна перспектива обаче Windows Lite по-скоро се прицелва в нишата на Chrome OS и мобилните устройства, базирани на нея. Chromebook платформата се радва на нелоша популярност, особено в по-бедните региони на света и различните образователни институции, тъй като предлага пълноценна РС функционалност, но на изключително скромна цена благодарение на комбинацията от евтин хардуер и онлайн-базирана операционна система.

MADE IN CHINA: Китайските открития, които промениха света

---

Най-интересните сайтове и приложения, с които да уплътните точно един час свободно време

Тагове: