По отношение на качеството при Windows 10 Microsoft определено нямаше добра година. В началото на въпросната редмъндският гигант първо забави априлския Windows 10 ъпдейт заради генерални проблеми с известния на кажи-речи всички потребители на OS-а Blue Screen of Death (BSOD). Впоследствие се наложи спешна поправка на десктопа на Windows 10 и константните забивания на Chrome браузра. Октомври също беше проблемен за операционната система на MS, след като стана ясно, че след инсталиране на октомврийския ъпдейт файловете на доволно количество потребители бяха изрити.

За капак на всичко само преди седмица инженер на компанията погрешно промени лицензния сървър, а резултатите от това бяха деактивация на множество Windows 10 Pro машини.

Windows 10 е комплексна система за наистина адекватно тестване, предвид факта че мнозинството машини, използващи услугите на OS-а, разполагат с различни хардуерни компоненти, съответно и драйвъри.

„С Windows 10 се стремим да поддържаме високо качество на над 700 милиона машини, работещи под нашата операционна система, 35 милиона приложения, предлагащи 175 милиона версии и 16 милиона уникални хардуерни конфигурации“, споделя пред The Verge корпоративният вицепрезидент на Microsoft Майкъл Фортин.

„Към това трябва прибавим екосистемата от нови драйвъри, фърмуеъри, ъпдейти на приложения и дневните ъпдейти за осигуреността на OS-а“, допълва същият.

Основната критика към Microsoft е свързана с промяната на начина, по който преминават тестовете на операционната система. В близкото минало компанията използваше специализиран екип, носещ името Software Test Engineer (STE), който се грижеше за качеството на операционната система. Към днешна дата голяма част от въпросния вече не е част от компанията след големите съкращения, засегнали MS преди премиерата на Windows 10.

В момента практиката е разработчиците сами да тестват своя софтуер, съответно след това да изпращат доклади към програмата Windows Insider.

„Променихме отговорността, що се отнася до базовата функционалност към нашите екипи от разработчици, с идеята да предоставим по-качествен код от самото начало“, продължава Фортин.

Microsoft разполага и с алтернативна тестова програма, в която вземат участие производителите на персонални компютри и дори крайните потребители на софтуерния продукт. Естествено, идеята е да бъдат открити най-бързо възможно най-голямо количество бъгове.

„Нашият фокус винаги е падал върху бързото откриване и отстраняване на всякакъв тип проблеми (с Windows) и в бъдеще ще увеличим въпросния върху прозрачността в нашия комуникационен процес“, споделя още корпоративният вицепрезидент на Microsoft.

Серия от блог публикации и подобрена комуникация ще бъдат следващата стъпка за екипа, отговарящ за Windows, но MS знае, че е необходимо още по-голямо отдаване на каузата качество при Windows 10. Очаква се технологичният гигант да преразгледа цялостния си подход към Windows 10. Например MS знае прекрасно, че не е задължително на всеки шест месеца към Windows 10 да се въвеждат големи фийчъри, защото за повечето потребители е по-важно настоящите елементи на OS-а да работят възможно най-добре.

„Независимо че ставаме свидетели на позитивни трендове, се вслушваме в нашите потребители, които срещат фрустриращи моменти при работата си с OS-а. И ще направим повече за подобряване на тяхното взаимодействие с Windows 10”, обяснява Фортин и продължава: „Възнамеряваме да впрегнем всички наши инструменти, фокусирайки се върху качествени иновации, свързани с продуктовия дизайн, средата, в която творят разработчиците, и начина, по който тези елементи достигат до потребителите“.

Както споменахме по-горе, постепенно Microsoft ще разкрие повече детайли от новия си подход към търсене на качеството в Windows 10 посредством блог публикации.

Припомняме, че само преди няколко дни Фил Спенсър от Xbox подразделението на Microsoft сподели, че възнамерява да насочи своите усилия към подобряването на Windows Store услугата.