Данни, събрани през 1983 г., показват признаци на това, което британски астроном смята за възможно доказателство за девета планета в нашата Слънчева система. Новината може да осигури известна утеха на хората, които все още са разстроени от понижаването на Плутон до планета джудже.

Майкъл Роуън-Робинсън, водещ астроном и почетен професор по астрофизика в Imperial College London, установи, че данните, събрани от ранен космически телескоп, показват възможен кандидат за теорията за деветата планета. Данните са извлечени от исторически наблюдения, направени от инфрачервения астрономически сателит (IRAS), който стартира през 1983 г. Това беше първата орбитална обсерватория, която разглежда цялото нощно небе в инфрачервения спектър.

Роуън-Робинсън решава да погледне назад към данните от десетмесечната мисия на IRAS, за да види дали нещо в данните е останало неоткрито. Професорът обръща внимание на обекти, които се движат бавно между едно наблюдение и друго. Това му позволява да изключи всякакви бързо движещи се тела като комети или астероиди. Роуан-Робинсън казва, че промените в позицията на планетарните кандидати биха се дължали на паралакс, тъй като Земята обикаля около Слънцето, причинявайки промяна на ъглите на позицията на IRAS.

Астрономът разгледа стотици източници в данните, но три наблюдения, направени през юни, юли и септември 1983 г., привличат най-голям интерес. Наблюденията предполагат, че новата планета може да бъде три до пет пъти по-голяма от Земята и може да обикаля около Слънцето на приблизително 225 пъти разстоянието от нашата родна планета.

За съжаление Роуън-Робинсън признава в скорошен изследователски документ, че наблюденията не са с високо качество. Това се дължи на факта, че районът, в който са били уловени, е направен от нишки от газ, известен като цирус. Тези облакоподобни газове затрудняват ясното разчитане на наблюденията. Той също така отбелязва, че неотдавнашно изследване на небето от телескопи Pan-STARRS в Хавай не успява да запише обекта. Това би могло да предполага, че деветата планета, която смяташе, че е открил, не е реална.

Той също така препоръчва на астрономите да проверят орбитите на планетите джуджета отвъд Плутон. Тези проверки вероятно биха могли да обяснят наблюденията, на които той е бил свидетел.

„Кандидатът е на орбита, която е напълно несъвместима с нашите прогнози за планета Девет, и не би могъл да наруши гравитационно далечната Слънчева система по начините, които предложихме. Но, разбира се, това не означава, че не е истинско“, отбеляза Майк Браун, планетарен учен, в поредица от публикации.

„Това просто означава, че би било случайно откритие на нещо, докато търсите планета Девет. Откриването на Плутон се случи по същия начин. Тогава търсеха планетата X на Лоуел (която не съществуваше) и случайно намериха Плутон. Плутон не беше предвидената Планета X.“

Космосът продължава да ни предоставя нови мистерии, които да изследваме. Наскоро учените откриха, че астероидът може да бъде фрагмент от Луната. Засега обаче деветата планета - ако съществува - продължава да ни убягва.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години