Международната космическа станция стана малко по-лека през миналата седмица. В четвъртък сутринта (11 март) орбиталната лаборатория изхвърли 2.9-тонен (2.6 метрични тона) палет използвани батерии - най-масивния обект, който някога е изхвърлян, казва говорителят на NASA Лия Чешир.

Очаква се космическият боклук да се върне на Земята след две до четири години, пишат служители на агенцията в актуализация по темата миналата седмица. В тази актуализация също се посочва, че пакетът ще изгори "безвредно в атмосферата", но не всички са убедени, че е така.

"Това ми се струва опасно. Изглежда голям и плътен пакет, така че е малко вероятно да изгори напълно", написа в четвъртък в Twitter астрономът Фил Плейт, чийто блог Bad Astronomy върви по Syfy Wire.

"От друга страна например Tiangong-1 беше 7500 килограма, много по-голям. Но бих казал, като се има предвид колко е плътен е този боклук, проблемът е сериозен", допълва астрономът Джонатан Макдауъл, който е базиран в Харвард-Смитсоновия център по астрофизика в Кеймбридж, Масачузетс.

Tiangong-1 е първата прототипна космическа станция на Китай, която имаше екипажи от астронавти през 2012 и 2013 г. Станцията с размер на училищен автобус в крайна сметка се върна обратно на Земята над южната част на Тихия океан през април 2018 г.

EP9, съкратено от Exposed Pallet 9, е името на наскоро изхвърления обект. EP9 дойде на станцията миналата година с японския кораб H-II Transfer Vehicle (HTV) като част от усилията за подмяна на старите никел-водородни батерии в орбиталната лаборатория с нови литиево-йонни - разширен процес, който изиска редица космически пътешествия през последните пет години.

Пакетът ще има сериозна компания от космически боклуци. Според Европейската космическа агенция околоземната орбита е затрупана с около 34 000 отломни обекта с ширина най-малко 10 сантиметра и 128 милиона парчета с размери 1 милиметър или повече.

Снимка: NASA/Mike Hopkins via Twitter

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.