Това на снимката може да ви изглежда странно, но всъщност става дума за 3D отпечатана пържола. Тя е произведена от израелския стартъп за месо Redefine Meat, а технологията, която стои зад него, е един от многото претенденти в съвременната гореща международна надпревара за печалба от нарастващия пазар на изкуствено месо.

Redefine Meat не се фокусира върху алтернативи на говеждо месо или колбаси, а цели пържоли - област от пазара, която все още не е попаднала в основното полезрение.

"Има невероятна индустрия, занимаваща се с алтернативно месо, която е фокусирана върху каймата", казва изпълнителният директор Ешчар Бен-Шитрит пред Ройтерс. "Пържоли, печено, бавно готвене, скара - всичко, което може да се направи от едно животно, ние искаме да направим същото или дори по-добро."

Бен-Шитрит е фокусиран върху създаването на 3D принтери на индустриално ниво, които в крайна сметка ще се продават на дистрибутори на месо по целия свят и ще станат част от веригата за доставки на месо.

"Идеята е да заменим кравата. Така всяка наша машина ще произвежда за ден точно като една крава, до 250 килограма на ден", казва той.

Смята се, че изкуственото месо е значително по-добро за околната среда, изисква по-малко вода и енергия и отделя по-малко вредни емисии от добитъка - главният изпълнителен директор на Redefine Meat го нарича „най-добрият начин за борба с изменението на климата, за предоставяне на по-здравословни решения и храна за цялото население на планета."

На този етап от разработката Redefine Meat не разкрива колко точно ще струват принтерите. Планът е да се запази цената на техните 3D отпечатани пържоли сравнима с традиционните, които могат да варират от 5 до 12 долара за килограм. Компанията има за цел да дебютира пържолите в ресторанти от висок клас в Израел, Швейцария и Германия до края на 2020 г.

Вероятно ще мине известно време, преди принтерите да станат част от месопреработвателения комплекс. В момента машините произвеждат само до 13 килограма месо на час, а през следващата година компанията планира да пусне ново поколение машини, които ще печатат 44 килограма на час. За сравнение, американските кланици могат да обработват колективно над 100 000 крави на ден, всяка от които дава стотици килограми говеждо месо.

В месната индустрия маржовете на печалба са най-големи при разфасовки от цели животни, като пържоли. Ключът към тези печалби е създаването на продукт със същия вкус и текстура като традиционното месо, казва инженерът от Redefine Meat Алексей Томов.

"Анализирахме различните компоненти, които съставят тези разфасовки и идентифицирахме три основни компонента - мускулите, кръвта и мазнините", казва той. „Това са компонентите, които трябва да имитираме, за да достигнем перфектната вкусна пържола.“

Рецептата на Redefine Meat съдържа соеви и грахови протеини, кокосова мазнина и слънчогледово масло, наред с други съставки. Въпреки че пълният списък е таен, компанията казва, че всички съставки са на растителна основа и са вегански. Компанията има известна конкуренция. Израел е гореща точка за алтернативни месни компании, които разработват както лабораторно отгледани, така и отпечатани с 3D принтери храни. В Испания стартиращата компания Novameat също работи върху 3D отпечатани пържоли, а също така наскоро разработи изкуствена версия на свинско месо. Големи компании, включително Tesco и Unilever, също разработват растителни меса.

Снимка: Redefine Meat

Виж още: Готови ли сте за умния прах?

 

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.