За първи път астрономите откриха мощен ураган от плазма с ширина 600 мили (1000 километра) в горните слоеве на Земята - явление, което те наричат „космически ураган“. Той бушува близо 8 часа на 20 август 2014 г., завихряйки се на стотици километри над магнитния Северен полюс на Земята, според проучване, публикувано на 22 февруари в списание Nature Communications. След това космическият ураган в йоносферата ни е описан от екип от университета на Шандун в Китай и университета на Рединг във Великобритания. 

Космическият ураган се открива повече от шест години по-късно, защото едва сега изследователите откриват индикации за него в данните от спътниците от онова време. Характеристиките му приличат на подобни явления, наблюдавани в долната атмосфера на Марс, Юпитер и Сатурн и на Слънцето. Ураганът е с множество спирални рамена.

Смята се, че космическите урагани възникват от преноса на големи количества енергия от слънчевия вятър и заредени частици в по-високите области на земната атмосфера. През август 2014 г. не е забелязана голяма слънчева активност, така че се смята, че те могат да се наблюдават доста често. Използвайки 3D модел на урагана, изследователите предполагат, че образуването е резултат от сложно взаимодействие между идващия слънчев вятър (високоскоростни плазмени плазми, периодично освобождавани от Слънцето) и магнитното поле над Северния полюс.

Докато това е първият наблюдаван космически ураган, изследователите предполагат, че тези "метеорологични" системи могат да бъдат често срещани събития на всяка планета с магнитен щит и плазма в атмосферата.

Снимка: Qing-He Zhang, Shandong University

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)

 

Тагове: