Ново изследване на квантовата механика доказва, че реалната мултивселена може да бъде много по-голяма, отколкото някога сме си представяли. Подобно на измислената мултивселена, представена в научнофантастичните филми и вселената на супергероите на Marvel, ние също бихме могли да живеем в свят, в който са възможни множество реалности.

Това показва проучване, публикувано в академичния сайт Arxiv. Изследването очертава нова интерпретация на квантовата механика. Това предполага, че всеки път когато вземем решение, се създават паралелни вселени. Екип от изследователи, включващ Арсалан Адил от Калифорнийския университет в Дейвис, създаде нов алгоритъм, за да изследва колко много алтернативни реалности може да има.

Тяхното изследване се фокусира върху това как частиците и енергията си взаимодействат, както и как наблюдатели като хората могат да променят посоката на реалността. Те категоризираха възгледите за света в подсистеми и откриха, че могат да бъдат създадени множество сфери на нови светове.

Един пример е свят, в който можете да направите чаша кафе или чаша чай и незабавно да създадете нова вселена въз основа на вашето решение. Теорията за множество светове предполага, че просто решение като това може да доведе до множество различни вселени, в които избирате едната или другата и после това има допълнителен ефект върху деня ви.

"Това е добър, сериозен и полезен принос към разрастващата се литература за това как да вземем "голи кости" на квантово-механичната теория и да извлечем от нея нещо, наподобяващо класическия свят на нашия опит", каза Шон Карол от университета Джон Хопкинс в Мериленд според New Scientist.

Изследователите признават, че тяхното изследване все още оставя много въпроси.

Какво означава уголемената мултивселена за настоящата ни реалност все още не е ясно. Друг е въпросът дали мултивселената наистина съществува. Това, което проучването направи, е да добави към изследванията в тази област, което ни води по-близо до разгадаването на мистерията.

"Имахме толкова много спорове за това, че се завързахме в кръг", цитира Зоуи Холмс от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана.

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл