NASA е открила екзопланета, която е "8.6 пъти" по-масивна от Земята, с наличие на газ, който се произвежда основно от живот.

Космическият телескоп на NASA "Джеймс Уеб" беше изстрелян на 25 декември 2021 г. с ракетата "Ариана 5" от европейския космодрум във Френска Гвиана в Южна Америка и миналата година направи много вълнуващо откритие.

Екзопланетата, наречена K2-18 b - известна още като EPIC 201912552 b, - обикаля около червеното джудже K2-18 в "обитаемата зона" според НАСА.

Тя се намира на 124 светлинни години от Земята и е с радиус около 2.6 пъти по-голям от този на Земята и с маса 8.6 пъти по-голяма от земната. За първи път е открита от космическия телескоп "Кеплер" на NASA, който стартира през 2009 г., но по време на мисията на телескопа "Джеймс Уеб" атмосферата на планетата е разгледана по-отблизо.

Миналата година беше открито, че K2-18b има "наличие на въглеродни молекули, включително метан и въглероден диоксид" - разкри NASA.

Откритието надгражда предишни констатации, които предполагат, че планетата може да е "хицеанска екзопланета", т.е. "такава, която има потенциал да притежава богата на водород атмосфера и покрита с водни океани повърхност".

"Тези първоначални наблюдения също така дадоха възможност за откриване на молекула, наречена диметилсулфид (DMS)", добави NASA.

Но дали това действително означава, че на планетата има живот?

NASA обяснява: "Изобилието на метан и въглероден диоксид и недостигът на амоняк подкрепят хипотезата, че под богатата на водород атмосфера в К2-18 b може да има воден океан.

"Тези първоначални наблюдения на "Джеймс Уеб" също така предоставиха възможност за откриване на молекула, наречена диметилсулфид (DMS). На Земята тя се произвежда само от живота. По-голямата част от DMS в земната атмосфера се отделя от фитопланктона в морската среда."

Въпреки това НАСА отбелязва също, че големият размер на планетата може да означава, че тя не е обитаема за форми на живот, тъй като "вътрешността на планетата вероятно съдържа голяма мантия от лед под високо налягане" или е възможно океанът ѝ да е "твърде горещ, за да бъде обитаем или течен".

Какво следва?

Астрономът от Университета в Кеймбридж Никку Мадхусудхан каза: "Нашите открития подчертават важността на разглеждането на различни обитаеми среди при търсенето на живот на други места.

"Традиционно търсенето на живот на екзопланети се фокусира предимно върху по-малките скалисти планети, но по-големите Хиценови светове са значително по-благоприятни за наблюдение на атмосферата."

В петък (26 април) телескопът "Джеймс Уеб" насочи изцяло вниманието си към К2-18б в опит да проучи допълнително признаците на потенциален живот, наблюдавайки планетата в продължение на осем часа.

Мадхусудхан завършва: "Предстоящите наблюдения би трябвало да могат да потвърдят дали DMS наистина присъства в атмосферата на K2-18 b в значителни количества.

Снимка: UnsplashNASA, ESA, CSA, Ralf Crawford (STScI), Joseph Olmsted (STScI)

Виж още: Най-високият вулкан в света изхвърля злато всеки ден, въпреки че е покрит с лед, а учените са в недоумение